Az angoltanulók gyakran érzik úgy, hogy megszerzett tudásuk passzív. Nagyon sok nyelvtani szabályt megtanultak, megértettek, de nem tudják használni. Rengeteg szót tanultak már, de még sincs megfelelő szókincsük. Hogyan lehet többet kihozni a már meglévő tudásból? Hogyan lehet becsempészni az angol nyelvet a mindennapokba? Íme, 10 tipp, ami hozzá segít ahhoz, hogy napi szinten tudd fejleszteni angoltudásod minden erőlködés nélkül.

1. Guglizz angolul

A legfőbb előnye, ha angolul használod a keresőt, hogy sokkal több találatot fogsz találni adott témára. Emellett persze pont egy olyan olvasási készséget fejleszt, amit manapság egyre többet használunk netezés során, az ún. „scan reading”-et, amikor csak felületesen olvassuk a szöveget és a fontos információt próbáljuk kiszűrni. Ez egy nagyon fontos olvasási készség. A találati oldalakon pedig még több érdekes szöveget tudsz olvasni.

2. Kövess külföldi oldalakat a Facebookon

Keress olyan témájú blogokat, magazinokat, amik tényleg érdekelnek, és kövesd őket a Facebookon. Így a hírfolyamod tele lesz olyan cikkekkel, amik érdekelnek. Ezeket napi szinten tudod majd olvasgatni, ráadásul még élvezed is, és egy idő után észre sem veszed, hogy angolul olvasol.

3. Nézz filmeket, sorozatokat angolul

Nem kérdés, hogy az egyik legszórakoztatóbb és leghatékonyabb módja az angol tanulásnak a mozizás. Fontos, hogy ne frusztráljon, ha egyes szavakat vagy akár teljes mondatokat nem értesz. A lényeg, hogy tudd követni a cselekményt. Ha ebben segít az angol felirat, nyugodtan tedd fel.
Ha a beszédkészségedet is szeretnéd fejleszteni, nézz meg egy filmet vagy részt minél többször, minimum 10x. Észre fogod venni, hogy egy idő után kívülről tudod majd a szöveget. Ez nagyon hasznos, mert rengeteg szófordulat, kifejezés marad így meg a fejedben, amiket később tudsz majd használni. Én pl. a Pulp Fictiont kb. 50x láttam, és kívülről fújtuk az összes párbeszédet belőle.

4. Olvass angolul

Hogy mit? Mindegy, a lényeg, hogy érdekeljen! Semmiképpen se kezdj neki híreket olvasni a CNN-en, ha nem érdekel a téma. Olyan témában olvass, ami annyira érdekel, hogy nem veszed észre, hogy angolul olvasol. Hogy mit? Könyveket, cikkeket, blogokat, magazinokat, how to-kat, humoroldalakat stb. Fontos: ne állj neki szótározgatni! A lényeg, hogy a fő mondanivalót megértsd, meg kell tanulni elengedni azt, amit nem értesz. Ha teljesen elveszíted a fonalat, akkor menj csak vissza, vagy nyúlj a szótárhoz. Az olvasási készség lényege, hogy a tartalmat, a mondanivalót megértsük. Nem fordítási feladat!

5. Keress érdekes tartalmakat a Youtube-on.

Minél több angol nyelvű tartalmat nézel a Youtube-on, annál jobban „beangolosodik” a csatornád; az ajánlott tartalmak is mind angol nyelvűek lesznek. Itt is fontos, hogy olyat nézz, ami érdekel. Nyugodtan használd az automatikus angol feliratot, ha segít.

6. Nézz amerikai talkshow-kat

Amellett, hogy nagyon szórakoztató, abszolút hétköznapi beszélgetéseket hallgathatsz, ami még sokkal életszerűbb, mint a filmek előre megírt dialógusai. Itt egy lista a legnépszerűbbekről.

7. Olvass dalszövegeket

A dalszövegek nem mindig érthetőek, ezért nézz lyrics videókat, hogy jobban megértsd őket. Itt szabad szótározni is, ha akarsz. Miután már megértetted, hogy mit is énekelnek, sokkal könnyebben meg tudod majd tanulni kívülről az egész dalszöveget, ha újra és újra hallod.

8. Szótanuláshoz használd a Quizlet alkalmazást

A Quizlet egy remek szótanuló program többféle platformra, amibe te magad is tudsz rögzíteni szavakat, de importálni is tudsz szócsomagokat. Az app szókártyák formájában, változatos tesztfeladatokon keresztül ki is kérdezi tőled a szavakat. Ezt bárhol elő tudod kapni, és tesztelni tudod magad. A tanítványaim nagyon szeretik.

9. Csatlakozz angol nyelvű online közösséghez

Lépj be az érdeklődési körödnek megfelelő FB csoportokba, vagy fórumokba. Egyrészt igazán hétköznapi kommunikációt olvashatsz, másrészt pedig az adott témához kapcsolódó szókincsedet tudod így fejleszteni.

10. Hallgass angol szövegeket

Ha a beszédértésedet szeretnéd fejleszteni, hallgass audiókönyveket, podcastokat, akár útközben is. Rengeteg ingyenes audiókönyvet lehet találni a neten, többek között az itunes-on, a Spotify-on, vagy a Play áruházban. Ezeket inkább haladóknak ajánlanám, mivel a legtöbb klasszikus irodalom. Podcastok közül a BBC learning 6 minute English a legnépszerűbb.

Ha szeretnéd magabiztosabbá tenni angoltudásodat, de nincs sok időd leülni angolozni, nézd meg a Mindennapi Angol Párbeszédek sorozatot. A tananyag 4 szinten segít a beszédkészség, a szövegértés, és a szókincs fejlesztésében, mindezt akár utazás közben is.

Hasznos anyagok

a YouTubeon is!

Útbaigazítás angolul – Párbeszéd hanganyaggal angolul és magyarul

Hogyan igazítsunk útba egy külföldit, aki cigarettát szeretne vásárolni. Hasznos mindennapi angol párbeszéd hanganyaggal angolul és magyarul, ismétléses feladatokkal.

get phrasal verbs

Mire lehet használni a get igét angolban? 16 gyakori jelentés

Az angolban van néhány olyan Jolly Joker szó, amit szinte mindenre lehet használni. Ilyenek a take, have, get vagy a make. Nézzük most meg a get ige legfontosabb jelentéseit, és egy pár fontos kifejezést, phrasal verb-öt. Ezeket nagyon gyakran használják, és segítségükkel sokszor egyszerűbben is ki tudunk fejezni dolgokat.

Utazás repülővel – hasznos párbeszéd angolul hanganyaggal

Hasznos kifejezések utazáshoz angolul és magyarul hanganyaggal

Ismerkedés angolul – könnyed párbeszéd hanganyaggal

Miket kérdezhetünk egy külfölditől, ha bemutatnak neki? Hogy tetszik a város? Merre voltatok eddig? Mit gondolsz az itteniekről?
Alapfokú párbeszéd hanganyaggal.

Utazás repülővel – elveszett poggyász – párbeszéd angolul hanganyaggal

Hasznos kifejezések utazáshoz angolul és magyarul hanganyaggal

10 tipp az angol gyakorláshoz a mindennapokban

10 tipp az angol gyakorláshoz a mindennapokban

Hogyan lehet többet kihozni a már meglévő tudásból? Hogyan lehet becsempészni az angol nyelvet a mindennapokba? Íme, 10 tipp, ami hozzá segít ahhoz, hogy napi szinten tudd fejleszteni angoltudásod minden erőlködés nélkül.

15 gyakori phrasal verb a put igével

15 Leggyakoribb phrasal verb a put igével. Példamondatok angolul és magyarul is. Put on, put off, put down, put away jelentései.

My car was clamped – telling a short story

Tanulj angolul úközben! A párbeszéd segítségével gyakorolhatod az angol múlt idők használatát. Egyszerű vagy folyamatos múlt, past perfect és reported speech.

Állásinterjú angolul – párbeszéd hanganyaggal

Mik a legtipikusabb kérdések egy angol nyelvű állásinterjún? Mik a legjobb válaszok? Mik azok a kifejezések, szófordulatok, amiket a legtöbb helyzetben használni lehet?

take jelentései

20 gyakori kifejezés a take igével

A ’take’ is azok közé az igék közé tartozik angolban, amik nagyon sok jelentéssel bírnak, és rengeteg kifejezésben előfordulnak. Nézzük meg a 20 leggyakoribb ’take’-es kifejezést, és hogy mi az alapvető különbség a ’put’ és a ’take’ ige között, mert gyakran szokták keverni a kettőt.

© Birkás Gergely 2017-2020, Minden jog fenntartva.