A Mindennapi Angol Párbeszédek sorozat segítségével fejleszteni tudjátok beszédkészségeteket, magabiztosabbá tudjátok tenni az angoltudásotokat hasznos hétköznapi szituációkon, párbeszédeken keresztül, akár utazás vagy sportolás közben is.

Mire jó?

  • Beszédfejlesztés: az angolos, egyszerű kifejezéseket sokat hallgatva és ismételve más hasonló szituációkban is tudod majd használni őket, mint afféle építőelemeket.
  • Hallott szövegértés javítása: az anyanyelvi szereplőket hallgatva hozzászokik a füled az összemosott szavakhoz, a ki nem ejtett hangokhoz, pl. ’r’ ,’t’ vagy ’g’.
  • Kiejtés javítása: Az ismétléses feladatokon keresztül tudod gyakorolni a már amúgy is sokszor hallott szavakat kifejezéseket.
  • Szókincsfejlesztés: A leckékben rengeteg témához kapcsolódó új szót tanulhatsz, ezeket meg tudod hallgatni angolul és magyarul is, és ismétléses feladatokon keresztül is tudod gyakorolni. Sőt még vissza is kell mondanod a magyar szó angol párját.

Kiknek ajánlott?

  • Tanulják/tanulták a nyelvet egy ideje, de mégsem tudnak magabiztosan kommunikálni egyszerű helyzetekben.
  • Kevésbé értik a beszélt angolt, mint az írott szöveget.
  • Kevés idejük vagy energiájuk van nekiülni angolozni.

Hogyan használd?

A hanganyag úgy lett összeállítva, hogy utazás, vezetés vagy akár futás közben is tudd használni, de persze ha olvasni szeretnéd a szöveget mellé, az ebookban megtalálod a párbeszédeket és a hozzájuk tartozó szavakat és kifejezéseket angolul és magyarul is. Nézzük meg konkrét példán keresztül, hogyan érdemes használni.

A lenti lecke egy gyakori szituáció: egy külföldi megkérdezi a belvárosban, hogy hol tud cigarettát venni. Ez a helyzet fordítva is előfordulhat, ha te szeretnél útbaigazítást kérni külföldön. Csináld végig a feladatokat a leírás szerint!

 

Útbaigazítás angolul- Alapfok 1

whare can I buy some cigarettes

 

Minden lecke hanganyaga 7 részből áll.

.1 A párbeszéd – Dialogue

Hallgasd meg egy párszor, amíg megérted, illetve elkezdenek a mondatok egyes részei a füledben megragadni. Olvashatod hozzá a szöveget is, ha akarod.

 

.2 Szavak angolul és magyarul – Listen to the words

A szavakat megtalálod a szószedettben is, de ha útközben akarod tanulni, akkor itt meg tudod hallgatni angolul és magyarul is.

.3. Ismételd a szavakat – Listen and repeat the words

Itt ismételheted a szavak helyes kiejtését.

.4 Mondd vissza a szavakat angolul – Say the words in English

Ha úgy érzed, megtanultad a szavakat, próbáld meg visszamondani magyar szó angol párját.

.5 Kifejezések angolul és magyarul – Listen to the expressions

A fontosabb kifejéseket meg tudod hallgatni angolul és magyarul is. Ez főleg akkor hasznos, ha úton vagy, otthon nyugodtan tanulhatod olvasva is.

 

 

.6 Ismételd a kifejezéseket  – Listen and repeat the expressions –

Ez egyszerűnek tűnik, de nem mindig az. Először a kiejtés miatt használhatod hozzá a szöveget, de javasolt inkább nélküle gyakorolni. Minden kifejezés 2x hangzik el, ha nem sikerülne elsőre végig mondani, illetve így le tudod magad ellenőrizni.

.7 Mondd vissza a kifejezéseket angolul – Say the expressions in English

Ha már úgy érzed, elsajátítottad a kifejezéseket, próbáld meg visszamondani őket a hallott magyar szöveg alapján. Ha már gördülékenyen vissza tudod mondani a nagy részét, akkor profi vagy!

 

Természetesen nincs kötött módszer arra, hogy hányszor és milyen sorrendben kell meghallgatnod egy adott részt, illetve bizonyos részeket át is ugorhatsz. A lényeg, hogy minél többször hallod, annál jobban meg fog ragadni a füledben, és utána az agyad majd ösztönösen is fogja tudni alkalmazni a mögöttük lévő szabályokat. melyeknek a nagy részét már valószínűleg tanultad, de inkább szabály szinten tudod, nem pedig ösztönösen alkalmazni.

A fenti párbeszéd a Mindennapi Angol Párbeszédek sorozat Alapfok 1. részében található,  ahol további 25 hasznos párbeszédet találhatsz.

⇒ 5 óra hanganyag (online is elérhető)
⇒ 500 hasznos kifejezés
⇒ Szavak, kifejezések angolul és magyarul
⇒ Ismétléses visszakérdezős feladatok
⇒ Utazás közben is használható


Hasznos anyagok

a YouTubeon is!

take jelentései

20 gyakori kifejezés a take igével

A ’take’ is azok közé az igék közé tartozik angolban, amik nagyon sok jelentéssel bírnak, és rengeteg kifejezésben előfordulnak. Nézzük meg a 20 leggyakoribb ’take’-es kifejezést, és hogy mi az alapvető különbség a ’put’ és a ’take’ ige között, mert gyakran szokták keverni a kettőt.

Hasznos párbeszédek utazáshoz – gyógyszertár

Hasznos kifejezések utazáshoz angolul és magyarul hanganyaggal

Bejelentkezés a szállodába – hasznos párbeszéd angolul hanganyaggal

Hasznos kifejezések utazáshoz angolul és magyarul hanganyaggal

Folyamatos vagy egyszerű igeidők – mi az alapvető különbség?

Mi a különbség az egyszerű és folyamatos múlt vagy jövő között. Hogyan alkalmazható ez más igeidőkre is, pl present perfect. Egy egyszerű ökölszabály segítségével könnyen ráérezhetsz a különbségre. Simple és Continuous szemlélet összehasonlítása példákkal.

Ismerkedés angolul – könnyed párbeszéd hanganyaggal

Miket kérdezhetünk egy külfölditől, ha bemutatnak neki? Hogy tetszik a város? Merre voltatok eddig? Mit gondolsz az itteniekről?
Alapfokú párbeszéd hanganyaggal.

Szobafoglalás angolul

Szobafoglalás angolul – párbeszéd hanganyaggal, feladatokkal

Hogyan foglaljunk szobát angolul telefonon? A letölthető párbeszéd segítségével fejleszteni tudod a beszédkészségedet, hasznos kifejezéseket tanulhatsz meg. Online angol lecke kezdőknek.

15 gyakori phrasal verb a put igével

15 Leggyakoribb phrasal verb a put igével. Példamondatok angolul és magyarul is. Put on, put off, put down, put away jelentései.

Going to vagy will magyarosítva, hogy végre megértsd

Pofonegyszerű módszer, hogy megértsd, mikor melyik jövő időt kell használni angolban. Mi a különbség a going to vagy a will (egyszerű jövő) idő között?

Utazás repülővel – elveszett poggyász – párbeszéd angolul hanganyaggal

Hasznos kifejezések utazáshoz angolul és magyarul hanganyaggal

© Birkás Gergely 2017-2023, Minden jog fenntartva.

error: Content is protected !!